Της Angel Au-Yeung

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Ιάπωνας που εξελίχθηκε από ροκ μουσικό σε δισεκατομμυριούχο του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέβασε ένα tweet. Αυτό το tweet έχει γίνει το πιο αναδημοσιευμένο tweet όλων των εποχών – με 5,6 εκατομμύρια retweets.

Ποιος είναι αυτός ο δισεκατομμυριούχος και γιατί απογειώθηκε το tweet του; Ο Yusaku Maezawa είναι ιδρυτής του μεγαλύτερου λιανοπωλητή μόδας της Ιαπωνίας, ZOZO. Ανήγγειλε στο Twitter ότι θα δωρίσει συνολικά 100 εκατομμύρια γεν, που ισοδυναμούν με πάνω από 920.000 δολάρια, σε 100 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους που θα αναδημοσιεύσουν το tweet του. Ο Maezawa εξήγησε ότι προσφέρει το δώρο αυτό για να γιορτάσει τα 10 δισ. γεν  (92 εκατ. δολάρια) σε πωλήσεις που πέτυχε η ZOZO την εορταστική περίοδο του 2018.

Yusaku Maezawa (MZ) 前澤友作

@yousuck2020

100名の当選者さまにDMを送り終えました。皆さまの素敵な夢とRTに改めて心から感動と感謝です。あまりにも好評でしたので、いずれ第2弾もやりたいと思いますが、、、その前に えっ!?えっ!?こちらもご覧ください!http://zozo.jp/otoshidama2019/?utm_source=mz_tweet&utm_medium=social&utm_campaign=20190108 

66.7K people are talking about this

Ο 43χρονος Maezawa, έχει ξαναβρεθεί στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Elon Musk αποκάλυψε ότι ο Maezawa είχε αγοράσει ένα εισιτήριο για να πετάξει γύρω από το φεγγάρι με το σκάφος της SpaceX «Starship» το 2023 για ένα μη ανακοινωθέν ποσό.

Ο ζωηρός Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος με τη δημιουργική μανία σχεδιάζει να πάρει μαζί του μια ομάδα καλλιτεχνών στο διάστημα. «Αν ο Pablo Picasso μπορούσε να δει το φεγγάρι από κοντά, τι είδους πίνακες θα είχε ζωγραφίσει; Αν ο John Lennon μπορούσε να δει την καμπυλότητα της Γης, τι είδους τραγούδια θα είχε γράψει; … Ελπίζω ότι αυτή η αποστολή θα εμπνεύσει τον ονειροπόλο μέσα στον καθένα μας «, έγραψε ο Maezawa στο dearmoon.earth, την ιστοσελίδα του για το διαστημικό ταξίδι.

Ο Maezawa έχει κάνει επίσης πρωτοσέλιδα για τα τεράστια ποσά που ξοδεύει αγοράζοντας σύγχρονη τέχνη. Στα μέσα του 2017 έδωσε 110 εκατομμύρια δολάρια για ένα πίνακα του Basquiat. Έχει αγοράσει κι άλλα έργα του Basquiat αλλά και του Picasso, λέγοντας στο Forbes το 2017 ότι αγοράζει τέχνη για να την βάλει σε ένα μουσείο που σχεδιάζει να χτίσει στην Chiba, μια πόλη ανατολικά του Τόκιο.

Η καθαρή αξία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Maezawa, σύμφωνα με την real-time κατάταξη του Forbes, προέρχεται από το 36% της συμμετοχής του στην ZOZO, η οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Παρόλο που ο Maezawa γιορτάζει την επίδοση της ZOZO κατά τη διάρκεια των εορτών, η τιμή της μετοχής της βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από τον Ιούλιο του 2018, χάνοντας το 57% της αξίας της τους τελευταίους έξι μήνες. Η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση των κερδών και καθυστερήσεις στην παραγωγή στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη στις αρχές Νοεμβρίου του 2018. Είναι πολύ πιθανό το tweet να είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για να στρέψει την προσοχή στην ZOZO και να ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις.

Η ιδέα να ξεκινήσει την ZOZO, η οποία ιδρύθηκε το 1998, ήρθε στον Maezawa αφότου μετακόμισε στις ΗΠΑ λίγο μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο για να κυνηγήσει μια καριέρα ως ντράμερ ενός συγκροτήματος πανκ ροκ στην Καλιφόρνια. Παρότι το συγκρότημά του δεν είχε την πορεία που σχεδίαζε, εκείνος εμπνεύστηκε από το εμπόριο μουσικής που έκαναν σε φεστιβάλ και συναυλίες. Αποφάσισε να αγοράσει μπλούζες, προγράμματα, βιβλία και CD εμπνευσμένα από τη μπάντα και να τα στείλει πίσω στην Ιαπωνία για πώληση. «Ήθελα να μοιραστώ τη μουσική μου με όλους», είπε στο Forbes το 2011.

Από ό,τι φαίνεται θα αφήσει το στίγμα του πολύ πέρα από τη μουσική. Ταξίδι στο φεγγάρι, υπέρογκα ποσά για μοντέρνα τέχνη και δώρα εκατομμυρίων σε τυχαίους χρήστες του Twitter: όλα αυτά ξεχωρίζουν τον Maezawa ανάμεσα στους 2.200 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη και του εξασφαλίζουνμπόλικη δημοσιότητα.