Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με τις έξυπνες διεπαφές τους, τις έξυπνες δυνατότητες και τα χρήματα του VC, οι ψηφιακές τράπεζες έχουν γίνει το παιδί-αφίσα για το fintech.

Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 300 λεγόμενοι «neobanks» παγκοσμίως, με σχεδόν τους μισούς συγκεντρωμένους στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, νέοι παίκτες συνεχίζουν να συμμετέχουν στις τάξεις, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή . Αυτή η άνοδος τροφοδοτείται από τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των επενδυτών για τον κλάδο, με τις νεοεπιχειρηματικές τράπεζες να συγκεντρώνουν πάνω από 2 δισ. Δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια παγκοσμίως φέτος μόνο.

Οι πελάτες οδηγούν επίσης το κύμα neobank. Το PitchBook εκτιμά ότι έως το 2024, 145 εκατομμύρια από εμάς θα χρησιμοποιούμε αυτές τις εφαρμογές μόνο σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Για να παρακολουθήσουμε το παγκόσμιο τοπίο neobank, έχουμε αναλύσει τα βασικά δεδομένα και τις τάσεις.

Για λόγους σαφήνειας, το «neobank» ορίζεται εδώ ως μια εφαρμογή που i) προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής (π.χ. προπληρωμένες, χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες), ii) που ξεκίνησε μετά το 2010 και iii) είναι κεντρικός για κινητά. * Αυτός ο ορισμός δεν διάκριση μεταξύ ρυθμιστικής κατάστασης, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μια χούφτα διαθέτει επίσημες τραπεζικές άδειες.

Εδώ είναι η ιστορία των neobanks του κόσμου, όπως αναφέρεται σε αριθμούς.

INSURANCE

Η έκρηξη neobank: Στην κορυφή της;

Ο αριθμός των neobanks παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί από το 2017 , ανεβαίνοντας από 100 σε σχεδόν 300 παγκοσμίως.

Αυτό σημαίνει, τα τελευταία τρία χρόνια, μια νέα τράπεζα ξεκίνησε κάθε πέντε ημέρες κάπου στον κόσμο (!), Σύμφωνα με την Exton , μια εταιρεία συμβούλων που διαχειρίζεται μια παγκόσμια βάση δεδομένων για εφαρμογές καταναλωτικής τραπεζικής.

INSURANCE

Ο αριθμός των neobanks έχει διογκωθεί. Πηγή: Exton

Μόνο το 2019, περισσότερα από 70 neobanks κυκλοφόρησαν παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο Cristoph Stegmeier, συνεργάτης της Exton, λέει ότι μπορεί τελικά να έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμά του, με το 2020 να επιβραδύνεται.

«Περιμένω να δούμε λιγότερα από τώρα», είπε στο Sifted.

Εξήγησε ότι η πτώση της φετινής εκτόξευσης ξεπέρασε απλώς το «Covid effect» και προέρχεται από τον αυξανόμενο κορεσμό των neobanks. Πράγματι, οι 30 neobanks έχουν πληγή κάτω από το 2015, σύμφωνα με Stegmeier.

Ωστόσο, η έκρηξη neobank δεν έχει σταματήσει εντελώς.

Πάνω από 30 neobanks ξεκίνησαν ενόψει της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των Zelf , Daylight (αμερικανική τράπεζα για μέλη LGBT +) και Tenpo στη Χιλή.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες νέοι παίκτες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ζωντανά το 2021 – συμπεριλαμβανομένων των Woli της Ελλάδας και του Vybe της Γαλλίας.

Γεωγραφικά καυτά σημεία

Η Ευρώπη δημιούργησε το πρώτο κύμα neobanks και τώρα μετρά πάνω από 100 ζωντανές εφαρμογές και 50 εκατομμύρια λογαριασμούς, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Exton.

Μέσα σε αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ιδιαίτερο hotspot, έχοντας παράγει 37 neobanks (αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου της Ευρώπης). Είναι πλέον η πιο ενεργή αγορά neobank στον κόσμο, χάρη στην πρωτοπορία της στο χώρο και την ισχυρή ψηφιακή υποδομή της.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο κινητήρας της καινοτομίας [neobank]», δήλωσε ο Exton στο Sifted, με τη Σουηδία και τη Γαλλία να ενώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των πέντε πιο ενεργών αγορών neobank στον κόσμο.

INSURANCE

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μοναδικό υψηλότερο αριθμό neobanks. Η Γαλλία βρίσκεται στην 4η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λατινική Αμερική έχει πλέον σχεδόν 50 ζωντανά neobanks, πηδώντας από την επιτυχία του Nubank στη Βραζιλία. Πηγή: Exton.
Ωστόσο, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ πλησιάζουν γρήγορα, καταγράφοντας τεράστια αύξηση της ευαισθητοποίησης των πελατών και του ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, η Λατινική Αμερική κατέγραψε 12 νέες εφαρμογές να κυκλοφορούν το 2020, ακριβώς πίσω από τις 18 εκδόσεις της Ευρώπης. Αυτό είναι λογικό δεδομένης της τεράστιας ευκαιρίας στις αναδυόμενες αγορές, με λιγότερο από το 50% του πληθυσμού της Latam να έχει πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή επενδυτικό προϊόν.

Τώρα, η πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα «τυφλά σημεία» της νέας τράπεζας που είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες neobanks στον κόσμο

Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες neobanks, αλλά μια μικρή χούφτα ηγείται του πακέτου.

Η Chime με έδρα τις ΗΠΑ βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας αποτίμησης με τιμή 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Nubank της Βραζιλίας βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για τους περισσότερους πελάτες, ισχυριζόμενη ότι έχει 30 εκατομμύρια χρήστες.

Εν τω μεταξύ, η Kakao Bank της Νότιας Κορέας έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια, προσελκύοντας μέχρι σήμερα 2,5 δισ. Δολάρια σε επενδύσεις. Σχεδιάζει επίσης να είναι η πρώτη τράπεζα neobank που θα δημοσιοποιηθεί, κοιτάζοντας μια IPO για τις αρχές του επόμενου έτους μετά την επίτευξη κερδοφορίας το 2019 – μόλις δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία (αξιοποιώντας τη σχέση της με τον ευρύτερο όμιλο Kakao).

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα 12 Neobanks με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως, από τον Δεκέμβριο του 2020.

INSURANCE

Γραφική ευγένεια των συνεργατών της FT. Αριθμοί από Δεκέμβριο 2020

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα κορυφαία neobanks έχουν δημιουργήσει κοινό αποκλειστικά στις εγχώριες αγορές τους.

Προς το παρόν, μόνο 43 από τα neobanks στον κόσμο (~ 17%) εργάζονται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Ο αγώνας σε πολλαπλά μέτωπα δεν είναι εύκολο επίτευγμα, και αρκετοί νέοι τράπεζες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν – με τον Ν26 και τον Χόλβι να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολυπλοκότητα της διαβατηρίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της αδειοδότησης.

Ωστόσο, μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι το Revolut, το οποίο έχει επεκταθεί έως και 30+ αγορές μέχρι σήμερα και οδηγεί προς το παρόν στην Ευρώπη από λήψεις εφαρμογών .

Ωστόσο, ο πίνακας κατάταξης neobank παραμένει πολύ ανοιχτός σε διακοπές, λέει ο Stegmeier της Exton.

«Οι υπάρχουσες μεγάλες neobanks δεν θα είναι αυτοί που θα μείνουν στην κορυφή αν χάσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες», είπε στο Sifted, προσθέτοντας ότι έχει «απογοητευτεί» από την έλλειψη καινοτομίας μεταξύ των κορυφαίων παικτών.

Το κατεστημένο κύμα

Τα neobanks του κόσμου διευθύνονται από μια εκλεκτική ομάδα ανθρώπων. Οι μαθητές, οι έμπειροι επιχειρηματίες, οι σύμβουλοι, οι μηχανικοί και οι βετεράνοι τραπεζίτες βρίσκονται πίσω από μερικές από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου.

Αλλά δεν είναι μόνο οι νεοσύστατες εταιρείες που ξεκινούν neobanks.

Οι τράπεζες παλαιού τύπου εισέρχονται επίσης , όπως οι Standard Chartered που λανσάρουν το Mox στη Σιγκαπούρη και το RBS φέρνοντας τη Mettle στην αγορά των ΜΜΕ.

Στην πραγματικότητα, το 27% των σημερινών neobanks είναι παρακλάδια παραδοσιακών τραπεζών, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Exton.

Αυτές είναι γνωστές ως η προσέγγιση «πράσινου πεδίου» – σύμφωνα με την οποία οι παραδοσιακές τράπεζες δημιουργούν αυτόνομες ψηφιακές εφαρμογές, που βασίζονται σε ξεχωριστή υποδομή και υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες ξυπνούν αργά την ανάγκη ψηφιοποίησης .

Εν τω μεταξύ, οι «ανεξάρτητες» (ή νεοσύστατες) neobanks αντιμετωπίζουν επίσης την απειλή των «καταναλωτικών fintechs» που ολοένα και περισσότερο μετατρέπονται σε τραπεζικούς παίκτες. Για παράδειγμα, το TransferWise είναι μια πλατφόρμα συναλλάγματος, αλλά τώρα προσφέρει μια ταξιδιωτική κάρτα, ενώ οι πάροχοι αγορών-τώρα-πληρωμής-αργότερα όπως η Klarna προσφέρουν τώρα πλήρεις κάρτες δαπανών σε ορισμένες περιοχές.

Μέχρι στιγμής, το 16% των 300 ζωντανών neobank έχουν απομακρυνθεί από τους υπάρχοντες καταναλωτές fintechs.

Ο Covid-19 χτύπησε σκληρά μερικές νεομπάνκ

Η πανδημία υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για το fintech – συμπεριλαμβανομένων και των neobanks .

Το κλείδωμα αποκάλυψε την εξάρτηση των ψηφιακών τραπεζών από τις ανταλλαγές και τα ταξίδια για έσοδα.

Ο Covid ισχυρίστηκε ακόμη και πολλά νεκρά τραπέζια, συμπεριλαμβανομένου του Tandem του Ηνωμένου Βασιλείου – το οποίο έσπασε μακριά από τις καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες, αφού κάποτε κατατάχθηκε μεταξύ των 10 κορυφαίων παικτών παγκοσμίως – και της Αυστραλίας Xinja.

Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές με προτεραιότητα για κινητά έγιναν ο προφανής προορισμός για πελάτες που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε υποκαταστήματα τραπεζών… τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την επίδραση του Covid σε διαφορετικά neobanks, χρησιμοποιώντας την αλλαγή στη συχνότητα αναζήτησης στο Διαδίκτυο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ως πληρεξούσιο.

insurance

Πηγή: Fincog, η οποία διαχειρίζεται επίσης μια παγκόσμια βάση δεδομένων neobank

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι ευρωπαϊκές ψηφιακές τράπεζες καθυστέρησαν περισσότερο κατά το κλείδωμα.

Μία βασική μεταβλητή είναι ότι οι νεο-τράπεζες της Ευρώπης αποκλείστηκαν από τη διανομή προγραμμάτων κρατικών δανείων. Για παράδειγμα, η N26 δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί τις πληρωμές ανεργίας στην Ισπανία, ενώ οι γαλλικές και γερμανικές μικρομεσαίες τράπεζες δεν μπόρεσαν να διανείμουν κρατικά κονδύλια. Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου εντάχθηκαν τελικά στα σχέδια, αλλά ορισμένοι παραπονέθηκαν ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος.

Οι τάσεις της Neobank για παρακολούθηση το 2021

Σε γενικές γραμμές, οι neobanks κερδίζουν χρήματα με τρεις τρόπους: τέλη συναλλαγής πληρωμής, συνδρομές premium και προμήθειες από υπηρεσίες τρίτων.

Αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ένα ομαλό μοντέλο κερδοφορίας.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες πειραματίζονται τώρα με την κυκλοφορία προϊόντων B2B. Για παράδειγμα, το Starling αναπτύσσει μια πρόταση Banking-as-a-service, ενώ η Revolut δημιουργεί μια πύλη πληρωμών .

Το επιχειρηματικό μοντέλο neobank μπορεί επομένως να υιοθετήσει την ακόλουθη εξέλιξη:

insurance

Ο δρόμος προς την κερδοφορία; Πηγή: Exton

Για το σκοπό αυτό, οι ακόλουθες τάσεις θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το τοπίο των τραπεζών της δεκαετίας του 2021:

Η άνοδος των μικρότερων, εξειδικευμένων νεοεισερχόμενων, απομακρύνοντας από τον κανόνα «ανάπτυξη με κάθε κόστος»
Ενίσχυση των ρυθμιστικών ομάδων / ομάδων συμμόρφωσης
Επικεντρωθείτε ξανά σε βασικά προϊόντα και γεωγραφίες, προτρέποντας την υποχώρηση από εξαιρετικά ανταγωνιστικούς χώρους
Επικεντρωθείτε στην πρόσληψη τοπικών ομάδων ηγεσίας
Υιοθέτηση «νέων» πηγών εσόδων
Αυξημένες προσπάθειες δανεισμού, ενισχυμένες από προσεκτική διαχείριση πιστωτικού κινδύνου
Συγκεντρωθείτε από επίσημες άδειες τραπεζών σε κανονισμούς τρίτων
Αυξημένος κανονιστικός έλεγχος

* Σύμφωνα με τον ορισμό της Exton, μια νέα τράπεζα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα στα «νέα προϊόντα και τη νέα τεχνολογία, με έμφαση στη διαφάνεια και την καινοτομία, με στόχο την πρωταρχική σχέση πελάτη – όχι μόνο την επίλυση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας ή ενός σημείου πόνου προϊόντος».

Πηγή: https://sifted.eu/