Η ζωή – επαγγελματική και προσωπική – είναι ένα παιχνίδι ελιγμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών. Ωστόσο, αν η ευφυΐα κάνει τη μισή δουλειά σε ό,τι αφορά το παραπάνω, η συναισθηματική νοημοσύνη σφραγίζει όλες τις συμπεριφορές που μας κάνουν μέλη μιας ομάδας. Η ενσυναίσθηση, η εμψύχωση, η κατανόηση στα προβλήματα των άλλων μας βοηθά τόσο στο να διεκπεραιώνουμε προβλήματα και κρίσεις με επιτυχία, όσο και στο να δημιουργούμε το κλίμα και τις συνθήκες μέσα στα οποία θέλουμε και εμείς να ζούμε.

Κοινώς, συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν και να αντιμετωπίσουν τους δικούς μας προβληματισμούς και σκαμπανεβάσματα. Πέρα όμως από την γενικότερη συμπεριφορά εντός ενός κοινωνικού πλαισίου, υπάρχουν κουβέντες που «ξεκλειδώνουν» τους συνομιλητές, τους συνεργάτες και τους φίλους μας και αλλάζουν το περίγραμμα, κάποτε και το περιεχόμενο της σχέσης μας μαζί τους, συνήθως προς το καλύτερο.

1. «Εγώ στη θέση σου δεν θα ανησυχούσα γι’ αυτό». Οι άνθρωποι με πραγματική αυτοπεποίθηση δεν χρειάζεται να παρηγορήσουν ή να καθησυχάσουν έναν φίλο που ανησυχεί. Ξέρουν ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι τον τονώσουν, να δώσουν κουράγιο και όχι να χαρούν με τις πληγές ή τις αγωνίες του.

2. «Κυνήγα το». Το όνειρο σου, το κορίτσι ή το αγόρι που αγαπάς, τη δουλειά που θες, την προαγωγή. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδο, κάποιος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διακρίνει την επιθυμία ενός φίλου για κάτι. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον προτρέψει σ’ αυτό.

3. «Ο τρόπος σου να το κάνεις, εμένα με καλύπτει». Κάποιος σας αναλύει τη στρατηγική του για να πετύχει κάτι. Αν όντως συμφωνείτε με αυτήν, μην μπείτε στη διαδικασία να του πείτε τι θα κάνατε εσείς. Αν έτσι το βλέπει, έτσι είναι. Ενθαρρύνετε τον με ειλικρίνεια και φυσικά μόνο στην περίπτωση που συμφωνείτε.

4. «Καταλαβαίνω την αφετηρία της σκέψης σου». Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μπαίνουμε στη θέση τους. Να μην τους κρίνουμε για τον τρόπο που σκέφτονται ή αντιδρούν σε μια δύσκολη στιγμή. Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται για να πάρουν μια απόφαση είναι κάποιος που καταλαβαίνει τι περνούν.

5. «Πες μου κι άλλα». Εκτός από το να συναισθανόμαστε τους άλλους, είναι σημαντικό να τους ενθαρρύνουμε να ανοιχτούν, να μιλήσουν, να πιστέψουν ότι αυτό που τους απασχολεί είναι ενδιαφέρον και μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό σε κάποιον που θα καταλάβει. Ακόμη κι αν κάποτε αποδεικνύεται βαρετό, το να ρωτάμε πληροφορίες για κάτι που προβληματίζει κάποιον είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.

6. «Μπορείς να με βοηθήσεις;». Δεν χρειάζεται πάντα να ζητήσουμε ή να απαιτήσουμε κάτι. Μπορούμε απλώς να ζητήσουμε λίγη βοήθεια. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε χρήσιμοι, ότι συμβάλλαμε ώστε κάποιος φίλος ή συνεργάτης να πετύχει κάτι. Με την ευγένεια επιτυγχάνουμε περισσότερα, απ’ ό,τι με μία προσταγή.

7. «Θα σκεφτώ να σου βρω μια λύση». Είναι μια απάντηση που καθησυχάζει, αλλά και κινητοποιεί. Ακόμη κι αν δεν επιστρέψετε με μία σούπερ εναλλακτική, τουλάχιστον έχετε δώσει το μήνυμα σ’ αυτόν που ζήτησε τη βοήθεια σας ότι δεν είναι μόνος. Κι αυτό καμιά φορά είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να βρει κανείς απάντηση σ’ αυτό που τον προβληματίζει.

8. «Έκανα λάθος, είχες δίκιο». Μια χρυσή κουβέντα που λύνει επί τόπου όλες τις διαφωνίες και τις παρεξηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι και ο άλλος διακρίνεται από πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης. Από τη μία δείχνει άτομο που παραδέχεται και επανορθώνει τα λάθη του, από την άλλη μεγαλείο χαρακτήρα που αναγνωρίζει την αξία των άλλων. Μην τις φοβάστε αυτές τις λέξεις, γιατί αν συνοδεύονται και από μία ειλικρινή συγνώμη χτίζουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του χαρακτήρας σας μέσα σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα.

Πηγή: www.trelokouneli.gr
ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πειραματικό μείγμα μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου κατά 90%

Άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου έδωσε μείγμα εμβολίου κατά της γρίπης και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα πειράματα σε ποντικούς αποδείχτηκαν τόσο αποτελεσματικά που ήδη οι ερευνητές από το University of Ottawa, στον Καναδά, ετοιμάζονται για την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.
Η επικεφαλής της έρευνας Rebecca Auer εξηγεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ασθενής με καρκίνο υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων. Αυτό, σύμφωνα με την ερευνήτρια, οφείλεται στο γεγονός ότι η εγχείρηση προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοώντας τις μεταστάσεις.
Ειδικότερα, πριν από την εγχείρηση ο οργανισμός του ασθενούς παράγει κύτταρα «φονιάδες», που είναι γνωστά ως κύτταρα NK, τα οποία σκοτώνουν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα προτού φτάσουν σε κάποιο όργανο. Η χειρουργική επέμβαση όμως προκαλεί την παραγωγή από το ανοσοποιητικό σύστημα κυττάρων που αποκαλούνται MDSC και μπλοκάρουν τα κύτταρα NK, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταστάσεων.
Η ερευνητική ομάδα της Auer μελέτησε ποντικούς που είχαν χειρουργηθεί για καρκίνο των πνευμόνων. Τους χορηγήθηκε μείγμα από τα φάρμακα σιλδεναφίλη (viagra) και ταδαλαφίλη (cialis), που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, και εμβολίου κατά της γρίπης. Παρατήρησαν ότι η εξάπλωση του καρκίνου μειώθηκε κατά 90%.
Πραγματοποιώντας εξετάσεις στους ποντικούς, ο οργανισμός των οποίων αντιδρά με παρόμοιο τρόπο με τον οργανισμό των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι το μείγμα είχε διπλή δράση.

Εθελοντές
Από τη μία, τα φάρμακα εναντίον της στυτικής δυσλειτουργίας μπλόκαραν τα κύτταρα MDSC, απελευθερώνοντας τα κύτταρα NK τα οποία σκοτώνουν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη, το εμβόλιο ενίσχυε περισσότερο την αποτελεσματικότητα των κυττάρων NK. Οι ερευνητές έχουν ήδη επιλέξει 24 εθελοντές, οι οποίοι θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στο The Ottawa Hospital για την αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου. Μετά τις εγχειρήσεις οι εθελοντές θα λάβουν το μείγμα φαρμάκων για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερου εύρους κλινικές δοκιμές.

Πηγή: www.espressonews.gr
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Επιστήμονες στοχεύουν να αλλάξουν με ένα εμφύτευμα τη ζωή των νεφροπαθών

Ένα εμφύτευμα με μέγεθος όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ, που θα κάνει τη δουλειά των νεφρών, δίνει σε Αμερικανούς επιστήμονες την ελπίδα ότι σύντομα θα πετύχουν την οριστική απαλλαγή των νεφροπαθών από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης ή την ανάγκη της μεταμόσχευσης.

Οι νεφροί απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα, ελέγχουν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και «φτιάχνουν» τις ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ διατηρούν την υγεία των οστών μας.
Όταν όμως δεν λειτουργούν, η αιμοκάθαρση έρχεται να υποκαταστήσει τη νεφρική λειτουργία. Στην αιμοκάθαρση χρησιμοποιούνται το αίμα του ασθενούς, ένα φίλτρο και ένα ειδικό διάλυμα υγρών, μέσω του οποίου αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας των νεφρών, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται χρήσιμα συστατικά. Ενας νεφροπαθής χρειάζεται αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, που διαρκεί τρεις τέσσερις ώρες κάθε φορά.
Με στόχο να ξεπεραστεί αυτή η ταλαιπωρία, εντός των προσεχών μηνών θα αρχίσουν σε ανθρώπους οι δοκιμές του νέου εμφυτεύματος, που μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου νεφρού! Αν στεφθούν με επιτυχία, το πρωτοποριακό «τεχνητό όργανο» θα αποτελεί πραγματικότητα σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Κύτταρα
Το εμφύτευμα αποτελείται από δύο μέρη: φίλτρα τα οποία απομονώνουν τις επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες από το αίμα και έναν «βιοαντιδραστήρα», αποτελούμενο από νεφρικά κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Ο βιοαντιδραστήρας μεταφέρει τις ουσίες είτε στο αίμα είτε στην κύστη, ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό. Το φιλτραρισμένο αίμα επιστρέφει στην κυκλοφορία μέσω της φλέβας στην οποία συνδέεται η συσκευή.
Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν αν η συσκευή και τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένη είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, αλλά και αν τα επιμέρους στοιχεία της εκτελούν σωστά την αποστολή τους, που είναι το φιλτράρισμα του αίματος.
Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, που έκαναν λόγο για «μια μεγάλη αλλαγή, με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Πηγή: www.espressonews.gr
ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει και ηλικιακά κριτήρια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση βασικών εξετάσεων, από το 2014, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οργανισμού.
Έτσι, το Τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται για γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και μεγαλύτερες των 65, ενώ ο έλεγχος ενδείκνυται κάθε τριετία.
Η μαστογραφία γίνεται μόνο για γυναίκες άνω των 40 ετών, ενώ εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών. Δικαιολογείται μόνο σε άνδρες άνω των 50 ετών και σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του προστάτη (πατέρας, αδελφός, κλπ).
Δεν γίνονται πλέον μαγνητικές εξετάσεις στις περιπτώσεις χρόνιας αυχεναλγίας, ακόμα και με ιστορικό κακοήθειας, αλλά ακτινογραφία. Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα, που θα δικαιολογεί κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Πηγή: www.espressonews.gr