Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο. Τα κοντότριχα σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο (ιδιαίτερα τις ζεστές ώρες) και χρησιμοποιήστε κάποια αντηλιακή κρέμα μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας).
Προσέξτε τα έντομα , τα φίδια , τους βάτραχους κ.λ.π. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν. Μερικές φορές τρώνε διάφορα έντομα και ζωάκια. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκωθούν ή να δηλητηριαστούν.
Μη παίρνετε το σκυλάκι σας σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπως συναυλίες. Ο υπερβολικός θόρυβος, το πλήθος, η πολλή κίνηση κ.λ.π., μαζί με την ζέστη, στρεσάρουν το σκυλί σας. Συχνά τα σκυλιά αναπτύσσουν φοβίες και αρνητικούς συσχετισμούς. Είναι καλύτερα να αφήσετε το σκυλί σας να είναι ήρεμο στο σπίτι.

Τα σκυλιά δεν θα πρέπει να τρέχουν ή να παίζουν έντονα κατά το καλοκαίρι. Περπατήστε χαλαρά με το σκυλί σας νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και αποφύγετε να το ενθαρρύνετε να κυνηγάει την μπάλα, το φρίσμπυ, τα κύματα της θάλασσας. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα και τα σκυλιά με κοντό ρύγχος.
Το νερό της θάλασσας είναι αλμυρό. Αν το σκυλάκι σας πιει μικρές ποσότητες δεν πειράζει , αλλά αν πιει πολύ θα αρρωστήσει.Τα σκυλιά θα πρέπει να τα ξεβγάζουμε πολύ καλά με καθαρό νερό μετά από το κολύμπι στην θάλασσα ή στην πισίνα. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλάκι σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε βαθύ νερό. Ιδιαίτερα οι πισίνες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα σκυλάκια. Μπαίνουν εύκολα αλλά δυσκολεύονται να βγουν.
Το κολύμπι και το τρέξιμο στην άμμο είναι εξαιρετικά κουραστική άσκηση για το σκύλο.
Να έχετε εξασφαλισμένη σκιά για το σκύλο σας καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής σας στην παραλία. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Να υπάρχει άφθονο και δροσερό καθώς το μικρό σας θα διψάει συνέχεια απ’ το παιχνίδι, το τρέξιμο, τον ήλιο και την ζέστη.
Μην υπερβάλλετε στο χρόνο που τον αφήνετε να κολυμπά. Λίγα λεπτά αρκούν. Προσέξτε και τα ισχυρά ρεύματα που μπορούν να παρασύρουν το σκύλο σας.
Μετά το κολύμπι στεγνώστε του το εσωτερικό των αυτιών με μια πετσέτα έτσι ώστε να μην επιτρέψετε να αναπτυχθούν βακτήρια από την υγρασία.
ΠΑΝΤΟΤΕ να είστε σε θέση να σώσετε το σκυλί σας από το νερό αν χρειαστεί.
Mην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς παρακολούθηση. Μην αποκοιμηθείτε στην παραλία θεωρώντας ότι ο πιστός σας φίλος ενώ δεν είναι δεμένος θα μείνει δίπλα σας. Όσο εμπιστοσύνη και να έχετε στο σκύλο σας, θα πρέπει να τον προσέχετε και να τον προστατεύετε, τόσο από άλλα σκυλιά όσο και από την ζέστη και τον ήλιο.
Συχνά οι διακοπές των ανθρώπων μπορεί να αποδειχθούν κουραστικές, γεμάτες στρες και επικίνδυνες για τα σκυλιά. Μπορεί οι προθέσεις μας να είναι καλές, όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο πολλά σκυλιά τραυματίζονται ή και χάνουν την ζωή τους στις διακοπές των ανθρώπων.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε , να σας πούμε, πως πλέον είναι υποχρεωτικό (και από τον νόμο) το μικροτσίπ (ή αλλιώς ηλεκτρονική ταυτότητα – τσιπ εντοπισμού)! Και αυτό σίγουρα είναι για το καλό του, γιατί σε περίπτωση που παρασυρθεί σε “καλοκαιρινές περιπέτειες” και χάσει το δρόμο του, το τσιπ εντοπισμού θα σας βοηθήσει να το βρείτε!

 

Πηγή: thepeteastore.gr