Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει κάποιους ανθρώπους  που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν τους άλλους με τη συμπεριφορά τους με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.

To 2018 το λεξικό της Οξφόρδης, έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος που σημαίνει πως αντανακλούσε τη διάθεση, ή μια τρέχουσα νόρμα στη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Έτσι ο όρος τοξικός φαίνεται να απασχόλησε πολλά άρθρα με κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια που συναντούμε στην ψυχολογία.

Παρόμοιοι με τις τοξίνες στο περιβάλλον, είναι και οι τοξικοί άνθρωποι που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Αντίθετα με πολλές τοξίνες, όμως, δεν υπάρχει κάποιο είδος “προειδοποίησης” που μας εκπαιδεύει κατάλληλα για να αναγνωρίσουμε τις απειλές που εμφανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Έτσι, πρέπει να βασιστούμε στην κρίση, στο ένστικτο και στην θέληση μας να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους.

Το γεγονός είναι ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο έμπειροι από κάποιους άλλους στον χειρισμό τοξικών ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν έντονη συναισθηματική νοημοσύνη και άλλα χαρακτηριστικά όπως η ικανότητα τους να ενεργούν όταν είναι απαραίτητο.

Καλό είναι να συζητήσουμε 9 τρόπους με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και ταχύτατα τους τοξικούς ανθρώπους.

ΠΩΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ:

1. ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Η Ψυχολογία σήμερα ορίζει τον όρο ως “η ακριβής εκτίμηση και κατανόηση των ικανοτήτων και των προτιμήσεων σας και των συνεπειών τους για την συμπεριφορά σας, καθώς και η επίδραση τους στους άλλους.”

Μια έντονη αίσθηση αυτογνωσίας είναι επίσης ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο πρόληψης – και ένα ουσιαστικό εργαλείο. Η αυτογνωσία μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να λογοδοτούμε για κάθε εσωτερική ή εξωτερική επιρροή που απειλεί να “μας πετάξει έξω από το παιχνίδι μας”.

2. ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
Αυτή η γκρίζα ουσία ανάμεσα στα αυτιά μας δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας της διάνοιας. Η νοημοσύνη είναι πολύπλευρη. Δεδομένου ότι σχετίζεται με τον χειρισμό των τοξικών ανθρώπων, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτή που παίρνει το μετάλλιο.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι θεωρούν την συγχώρεση απαραίτητη συνιστώσα για την ψυχολογική ευημερία τους. Ωστόσο, καταλαβαίνουν επίσης την σημασία που έχει το να μην ξεχνούν εκείνους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Αυτού του είδους η ευφυïα επιτρέπει στο άτομο να εστιάσει τις προσπάθειες του στην οικοδόμηση σχέσεων με άτομα που έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα.

3. ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ας μην γελιόμαστε: δεν είναι εύκολο να παραμείνουμε συναισθηματικά ουδέτεροι όταν βρισκόμαστε με τοξικούς ανθρώπους. Ωστόσο, είναι απόλυτα αναγκαίο. Η ανθεκτικότητα είναι χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης – και είναι η ίδια που πληρώνει σημαντικά μερίσματα όταν έχει να αντιμετωπίσει τοξικούς ανθρώπους.

Εφόσον βρισκόμαστε σε ένα “παιχνίδι ορισμών”, θα ορίσουμε ανθεκτικότητα ως “εκείνη την ανείπωτη ποιότητα που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να χτυπηθούν από την ζωή και ύστερα να επανέλθουν πιο δυνατοί από ποτέ.” Μην μπερδευτείτε, οι τοξικοί άνθρωποι καταφέρνουν να “ρίξουν” πολλούς, αλλά η ανθεκτικότητα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε πιο δυνατοί.

4. ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά κατέχουν την έμφυτη ικανότητα να παραμένουν παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίσουν γρήγορα οτιδήποτε απειλεί να μετριάσει αυτήν την ικανότητα τους. Αντίστοιχα, όταν οι έξυπνοι άνθρωποι εντοπίσουν τοξικούς ανθρώπους, θα λάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν αγενείς και σκληροί. Θα είναι ευγενικοί και σταθεροί, αλλά παράλληλα ξεκάθαροι και ανένδοτοι. Απλώς δεν θα επιτρέψουν σε αρνητικούς ανθρώπους να τους επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή.

5. ΕΙΝΑΙ “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΞΥΠΝΟΙ”
Ενώ οι τοξικοί άνθρωποι ευδοκιμούν με την αποστράγγιση ενέργειας των άλλων ανθρώπων, οι έξυπνοι άνθρωποι ευημερούν διατηρώντας την ενέργεια τους. Το να είσαι “ενεργειακά έξυπνος” σημαίνει απλώς να κατανοείς πώς να διαχειρίζεσαι την ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Όταν είμαστε “ενεργειακά έξυπνοι” , δεν επιτρέπουμε στους τοξικούς ανθρώπους να αποστραγγίζουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Αντ’ αυτού, θα τον διατηρήσουμε ώστε να δράσουμε θετικά.

6. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Όταν συμβαίνει αυτό, οι τοξικοί άνθρωποι είναι απλά μια ακόμη εξωτερική απόσπαση της προσοχής τους. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μη ανθρώπινη – είναι ρεαλιστική και δίκαιη. Στην πραγματικότητα, πολλοί τοξικοί άνθρωποι σκοπεύουν να αποσπούν την προσοχή των άλλων με τα “παιχνίδια” τους.

Οι έξυπνοι άνθρωποι απλώς δεν επιτρέπουν αυτούς τους περισπασμούς. Θα επικεντρωθούν στο τι είναι μπροστά τους και θα προχωρήσουν… ανεξάρτητα από το ποιος είναι γύρω τους.

7. ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥΣ
Όπως αναφέρθηκε, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά άτομα με στόχους – άτομα που αναζητούν καλύτερη ζωή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους αγαπημένους τους. Είναι επίσης πιθανό ότι τέτοια άτομα κατανοούν την σημασία της καθοδήγησης και της ομαδικής εργασίας.

Όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την πρόκληση ενός τοξικού ατόμου (ή μιας ομάδας ανθρώπων), οι έξυπνοι θα αξιοποιήσουν την ομάδα εμπιστοσύνης των συμβούλων και των συναδέλφων τους για να διορθώσουν την κατάσταση.

8. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ
Ακόμα και εκείνοι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να γίνουν επιρρεπείς σε αρνητικές αυτό-ομιλίες ορισμένες φορές. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις εάν ο παραλήπτης είναι απροετοίμαστος για κάτι τέτοιο – και αυτό συμβαίνει σε όλους μας.

Ωστόσο, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά σε θέση να αναγνωρίσουν αμέσως αυτήν την αρνητική αυτοδιάθεση και να την εξουδετερώσουν. Η ικανότητα εξουδετέρωσης περιλαμβάνει και τις αντιπαραγωγικές σκέψεις που προκύπτουν από ένα τοξικό άτομο.

9. ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
Όπως είναι προφανές ως τώρα, οι ευφυείς άνθρωποι έχουν το ταλέντο να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα. Η ενασχόληση με ένα τοξικό άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων είναι ακόμα ένα ζήτημα που απαιτεί μια λύση. Έτσι, συνήθως, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι θα αξιολογήσουν τις επιλογές τους και θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Δυστυχώς, οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας και πολλές φορές μέσα στον στενό μας κοινωνικό περίγυρο, οπότε είναι καλό να τους αναγνωρίζουμε και να του διαχειριζόμαστε αναλόγως για να μην επηρεάζουν την δικιά μας ψυχολογία και διάθεση!

ΠΗΓΗ: psychologos-mariakoraka.gr