Η χρήση του κινητού μειώνει τις πιθανότητες για χαμόγελο. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό προκύπτει από έρευνα που έδειξε ότι η χρήση κινητού μειώνει την κοινωνική διάδραση, ενώ επιδρά ανησυχητικά στη συμπεριφορά μας!

Συγκεκριμένα, όταν οι ερευνητές έβαλαν 90 ζεύγη αγνώστων να περιμένουν μαζί για δέκα λεπτά, διαπίστωσαν από την ανάλυση των βίντεο ότι όσοι δεν κρατούσαν τηλέφωνο χαμογελούσαν στον διπλανό τους κατά μέσο όρο για 150 δευτερόλεπτα.

Αντίθετα, όσοι κρατούσαν smartphones χαμογελούσαν κατά μέσο όρο 90 δευτερόλεπτα. Επίσης, κατά την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Georgetown University στην Ουάσινγκτον, όσοι είχαν μαζί τους κινητό ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να χαμογελούν με την καρδιά τους.

«Τα smartphones μπορεί να εμποδίζουν τους ανθρώπους να ασχολούνται με το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον τους» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Konstadin Kushlev, προσθέτοντας: «Το χαμόγελο είναι θεμέλιος λίθος της ανθρώπινης κοινωνικότητας». Παρέχοντας πρόσβαση σε ευρύτερα κοινωνικά δίκτυα, τα «έξυπνα» κινητά καταργούν τις δυνατότητες επικοινωνίας με το κοντινό περιβάλλον και μπορεί τελικά να εμποδίζουν τη δημιουργία νέων σχέσεων ή και των απλών ευχάριστων διαδράσεων που χτίζουν τον κοινωνικό ιστό.

«Αυτά τα συμπεράσματα δίνουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι το να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να υπονομεύει τη βασική φυσιολογική συμπεριφορά» καταλήγει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Computers in Human Behaviour».