Γνώρισε την ιστορία της ασφάλειας αυτοκινήτου!

Για την πλειοψηφία των οδηγών, η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια συμβατική υποχρέωση, που συνήθως την θυμούνται μια φορά κάθε έξι μήνες. Αρκετοί από μας ίσως να είναι τόσο τυχεροί, ώστε να μην εμπλακούν ποτέ τους σε τροχαίο ατύχημα, και έτσι να μην τους δοθεί η ευκαιρία να αντιληφθούν πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξη σωστής ασφάλισης για το όχημά τους. Ας δούμε λοιπόν, πώς ξεκίνησε η έννοια της ασφάλισης των οχημάτων, και πώς κατέληξε σήμερα να είναι όχι μόνο διαδεδομένη, αλλά και υποχρεωτική.

Oι ρίζες της όλης φιλοσοφίας της ασφάλισης χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η παλαιότερη ασφαλιστική ρύθμιση που έχουν εντοπίσει βρίσκεται στον λεγόμενο κώδικα του Χαμουραμπί, ένα από τα αρχαιότερα νομοθετικά κείμενα της ιστορίας, που δημιουργήθηκε το 1750 πΧ στην Βαβυλώνα. Αργότερα, η αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν πολιτικές που θυμίζουν τις σημερινές ασφάλειες ζωής, κάτι που έγινε ευρύτατα διαδεδομένο στα χρόνια του Μεσαίωνα και κατόπιν στα νεότερα χρόνια. Με την ανακάλυψη του αυτοκινήτου, αποκαλύφθηκε ένα ακόμα πεδίο δόξης για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Η εξέλιξη της ασφάλειας αυτοκινήτου είναι φυσικά σχεδόν ταυτόσημη με την εξέλιξη του ίδιου του αυτοκινήτου. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς αυξάνονταν τα αυτοκίνητα, αυξάνονταν και τα τροχαία ατυχήματα. Το αποτέλεσμα της αύξησης των τροχαίων οχημάτων είχε ως επακόλουθο να υπάρχουν αρκετοί οδηγοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τα κόστη των αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλουν, κι έτσι οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται, πέρα από τους άλλους τομείς, και στην ασφάλιση οχημάτων.

Το πρώτο μέρος στον κόσμο το οποίο θέσπισε νόμους που κατέστησαν την ασφάλεια αυτοκινήτου υποχρεωτική, ήταν το Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, η ασφάλιση ήταν αρκετά διαφορετική από όσα γνωρίζουμε σήμερα, αρκεί να σκεφτούμε ότι έπρεπε να αγοραστεί μετά από το εκάστοτε ατύχημα! Πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα ήταν ο νόμος που ψηφίστηκε στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ λίγα χρόνια αργότερα, ο οποίος όριζε ότι προκειμένου να αποκτήσεις δίπλωμα οδήγησης, έπρεπε να μπορείς να αποδείξεις ότι δύνασαι οικονομικά να καλύψεις την αστική σου ευθύνη – μια πιο «πρωτόγονη» ενδεχομένως, ασφάλεια αυτοκινήτου.

Κομβικό σημείο για την εξάπλωση της υποχρεωτικής ασφάλειας αυτοκινήτου φαίνεται να ήταν η απόφαση της πολιτείας της Νέας Υόρκης να ψηφίσει σχετικό νόμο, το 1956. Ακολούθησε ένα πραγματικό ντόμινο σχετικών ψηφισμάτων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και φυσικά και στην Ευρώπη, για να φτάσουμε στα χρόνια μας, κατά τα οποία τα περισσότερα κράτη του κόσμου προβλέπουν, όπως γνωρίζουμε, την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κινούμενων οχημάτων.

Σε γενικές γραμμές, η καλή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι σαν τον καλό γιατρό: ευχόμαστε να μην τον χρειαστούμε ποτέ, μπορεί καμμιά φορά η σκέψη της επίσκεψης στο γραφείο του να μας αγχώνει, αλλά μόνο αν χρειαστούμε τις υπηρεσίες του θα καταλάβουμε τη χρησιμότητά του και θα ξεφυσήξουμε με ανακούφιση που τον έχουμε δίπλα μας.

Πηγή : http://www.infinancial.gr