Digital Nomads: Η νέα εργασιακή τάση ως τρόπος ζωής!

Με την έλευση της πανδημίας και της καραντίνας σε όλο τον κόσμο, είδαμε πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις είτε να παγώνουν μπροστά στην νέα πραγματικότητα ή να υιοθετούν το πλέον πολύ διαδεδομένο “work from home”. Βέβαια, δεν είναι για όλους τους κλάδους ή τομείς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά κατά κύρια βάση στις εργασίες γραφείου ή αυτές που εξαρτώνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και Internet. Πλέον, εν μέσα 2021 οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει αυτό τον τρόπο εργασίας για τους εργαζομένους ως προφύλαξη υγείας, αλλά και επειδή είδαν αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Άλλες έχουν δώσει την δυνατότητα επιλογής στους εργαζομένους είτε να γυρίσουν στα γραφεία τους, είτε να συνεχίσουν το work from home, και κάποιες άλλες υιοθέτησαν το νέο hybrid τρόπο να συνδυάζουν και τα δύο. Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας “COVID-19 |Το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας”, η τηλεργασία ή το νέο work lifestyle aka Digital Nomadism φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι δοκίμασαν το work from home (και όσοι το χρησιμοποιούσαν ήδη), ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να το προτιμάει μιας και τους δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύουν ή να διαλέγουν εκείνοι το μέρος από το οποίο θα εργάζονται, είτε αυτό είναι το σπίτι τους, το εξοχικό τους, είτε ένα καφέ στο Παρίσι χαζεύοντας τον ποταμό Σηκουάνα ή μια παραλία στην Μαγιόρκα.

Μέσα στους προηγούμενους 8 μήνες, εταιρείες ναυαρχίδες όπως η Twitter, Facebook, Google, Amazon, Spotify, Shopify, Salesforce, PayPal, Uber και πολλές άλλες όπως η Skroutz ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι τους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι για το άμεσο μέλλον.

Βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι εξαιρετικό σήμα Wi-fi και 4G/5G. Έτσι κάπως δημιουργήθηκαν οι Digital Nomads ή Ψηφιακοί Νομάδες.

Τι είναι ένας Digital Nomad ή Ψηφιακός Νομάς;

Digital Nomad ή Ψηφιακός Νομάς είναι κάποιος ο οποίος δουλεύει διαδικτυακά και ταξιδεύει συχνά. Η μοναχική φύση αυτής της τάσης σημαίνει ότι δεν δεσμεύονται σε μία μόνο τοποθεσία. Χρησιμοποιούν αυτήν την ελευθερία να εργάζονται διαδικτυακά από οπουδήποτε μπορούν να έχουν σύνδεση Wi-fi. Πολλοί ψηφιακοί νομάδες είναι αυτοαπασχολούμενοι, ανεξάρτητοι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων τους bloggers, marketers, μεταφραστές, συγγραφείς, designers, προγραμματιστές, PR, real estate, επιχειρηματίες, Instagram Influencers και ένα μεγάλο ποσοστό άλλων απομακρυσμένων εργαζομένων.

Νωχελικά ταξιδεύοντας τον κόσμο, ο τυπικός digital nomad θα κατασταλάξει σε ένα μέρος για λίγους μήνες την φορά. Εργάζονται από το σπίτι, τοπικά καφέ ή συνδυαστικά μία από το «εργασιακό περιβάλλον» και το υπόλοιπο στο «νέο» τους σπίτι.

Σε αντίθεση με τον μέσο τουρίστα, ο digital nomad δεν βρίσκεται σε ένα μέρος για να δεί τα αξιοθέατα. Η ανεξάρτητη τοποθεσία τους επιτρέπει να ξεκινήσουν σε ένα μαγαζί σε μια νέα πόλη (ή χώρα) και να βιώσουν πως είναι να ζεις εκεί.

Την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο του ψηφιακού νομαδισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η έρευνα της MBO Partners το 2018, έδειξε ότι πάνω από 4.8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι επαγγελματίες χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως ψηφιακούς νομάδες, και πολλοί ακόμα (17 εκατομμύρια) φιλοδοξούν στο να γίνουν μια μέρα νομαδικοί.

Δεν χρειάζεται να είσαι από την γενιά της Gen Z για να υιοθετήσεις αυτό τον τρόπο ζωής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και με διαφορετικό υπόβαθρο ελκύονται από αυτό και κυνηγάνε αυτό τον τρόπο ζωής. Βάση της έρευνας, αποφάνθηκε ότι το 54% των ψηφιακών νομάδων ξεπερνάνε την ηλικία των 38, οπότε δεν είναι ποτέ αργά για να μετατρέψεις τον τρόπο εργασίας σου ή να υιοθετήσεις αυτό τον τρόπο ζωής.

Γιατί κάποιος επιλέγει να γίνει ένας Digital Nomad?

Οι λόγοι ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Αλλά για πολλούς, είναι τόσο απλό γιατί πολύ απλά μπορούν να το κάνουν. Αυτό το lifestyle προσφέρει ελευθερία, ταξίδια και την ευκαιρία να καλλιεργήσεις και να δοκιμάζεις τον εαυτό σου. Οι ψηφιακοί νομάδες εκμεταλλεύονται αυτήν την δυνατότητα να εργαστούν από οπουδήποτε και να βιώσουν όλα τα παραπάνω.

Βέβαια η εργασία από οπουδήποτε στον κόσμο ή ο ψηφιακός νομαδισμός δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Λίγο πολύ αφορά τους εργαζομένους που παρευρίσκονται σε γραφείο και κυρίως τους οικονομικά ευκατάστατους. Οι άνθρωποι που έχουν οικογένεια ή κάποιον σύντροφο ο οποίος δεν ενστερνίζεται αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν μπορούν να υιοθετήσουν αυτό το lifestyle, όπως επίσης και από οικονομικής άποψης, μετακίνησης και άνεσης.

Επίσης ένα άλλο μειονέκτημα είναι, αφού υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεται κάποιος από οπουδήποτε,  οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που μένουν οπουδήποτε στον κόσμο, και θα βασίζονται κυρίως στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τους. Αυτό θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες όπως και επιπλέον ανταγωνισμός για αυτούς που αναζητούν εργασία. Επιπροσθέτως, υπάρχει η ανησυχία ότι αν δουλεύεις σε άλλη πόλη, πολιτεία ή χώρα, πιθανότατα να χαθείς από το κοινωνικό περίγυρο σημαντικών ανθρώπων όταν ξεκινήσουν να επιστρέφουν στα γραφεία τους.

Όπως επισήμαναν οι Financial Times “Εάν δουλεύεις απομακρυσμένα, ο εργοδότης σου θα διαπιστώσει ότι μπορεί να σε αντικαταστήσει με κάποιον που θα κάνει την ίδια δουλειά πιο οικονομικά στην άλλη άκρη του κόσμου”.